Adresgegevens

F.C.M. Calis, tandarts

Slotplaats 10
1275 DJ Huizen
Telefoon: 035-5267315

Nieuwsoverzicht

Voedingscentrum: nog steeds veel suiker in pakjes drinken (18-08-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Er zit nog steeds veel suiker in pakjes sap, vruchtendrank en frisdrank voor kinderen. Dat blijkt uit een steekproef van het Voedingscentrum bij de start van het nieuwe schooljaar. Er zijn in het afgelopen jaar wel stappen gezet door fabrikanten om het suikergehalte te verlagen, maar nog altijd bevatten veel pakjes drinken van 200 milliliter zo’n 3 tot 5 suikerklontjes.
Lees verder »
NVWA controleert ook kippenvlees op fipronil (08-08-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekijkt of er ook in kippenvlees fipronil zit. Alleen bedrijven die zowel leghennen als vleeskippen houden, worden daarvoor gecontroleerd. Dat meldde een woordvoerder van de NVWA.
Lees verder »
'Terugroepen eierproducten onnodig' (07-08-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Voedingsmiddelen waar eieren in zitten die besmet zijn met de giftige stof fipronil, zoals bijvoorbeeld mayonaise of cake, zijn veilig om te eten. Dat zegt Marian Geluk van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) op basis van onderzoek door de sector.
Lees verder »
Glutenvrije producten vaak ongezonder dan het origineel (04-08-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
De glutenvrije varianten van veel producten blijken niet alleen duurder, maar meestal ook een stuk ongezonder dan de normale variant. Dat concludeert de Consumentenbond.
Lees verder »
NVWA breidt lijst met eicodes uit (02-08-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
De NVWA heeft de lijst met eicodes uitgebreid: er zijn 17 codes bijgekomen. Eieren met deze codes hebben mogelijk een fipronilgehalte dat hoger is dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Ouders van kinderen wordt aangeraden om hun kind uit voorzorg voorlopig geen eieren met deze eicodes te laten eten.
Lees verder »
NVWA waarschuwt: eet eieren met specifieke eicode niet op (01-08-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om eieren met de code X-NL-40155XX* niet te eten. Het gehalte van de schadelijke stof fipronil is daarin zo hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid.
Lees verder »
9 van de 10 Nederlanders eten dagelijks tussendoortjes (27-07-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Ruim negen op de tien Nederlanders eten dagelijks iets tussen de maaltijden door. Omdat ze trek hebben, of simpelweg uit gewoonte. Vooral jongeren kiezen ongezonde tussendoortjes, zo blijkt uit een marktonderzoek van Multiscope onder 685 repondenten.
Lees verder »
Langer leven dankzij koffie? (12-07-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
"Koffie drinken vergroot de kans op een lang leven”, zo kopte de Volkskrant deze week. Eén kop koffie levert al gezondheidswinst op. En bij drie koppen is de winst optimaal. De krant baseert zich op 2 grote onderzoeken gepubliceerd in het vakblad Annals of Internal Medicine. Moeten theedrinkers nu ook aan de koffie? Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum, legt uit.
Lees verder »
Gezond eten bij chronische ziekte helpt (19-06-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Gezond eten kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten. De grootste winst is te halen bij hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Gezond eten ondersteunt niet alleen de behandeling, maar het is goed voor de algehele gezondheid van de patiënt. Er zou daarom meer aandacht voor voeding moeten zijn bij artsen en verpleegkundigen. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Groningen.
Lees verder »
Glutenvrij dieet kan slecht zijn voor gezondheid (05-05-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Een glutenvrij dieet volgen zonder medische indicatie kan slecht zijn voor je gezondheid. Dat melden diverse media op basis van een onderzoek dat is gepubliceerd in The British Medical Journal. De uitkomsten van het onderzoek sluiten aan bij de adviezen van het Voedingscentrum; eet voldoende volkoren producten en volg alleen een glutenvrij dieet als de diagnose coeliakie is gesteld.
Lees verder »
Witte bloedcellen belangrijk voor jojo-effect na afvallen (03-04-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Vetweefsel in het eigen lichaam draagt sterk bij aan de kans om opnieuw aan te komen na een afvalpoging. Cellen van het afweersysteem, de witte bloedcellen, spelen daarbij een belangrijke rol. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
Lees verder »
Nederlanders hebben geen idee hoe ze minder suiker kunnen eten (29-03-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Maar liefst 84 procent van de Nederlanders weet niet precies wat ze moeten doen om te minderen met suiker. Suiker zit in veel producten verstopt en we worden continu verleid tot ongezonde keuzes met veel suiker. Dit blijkt uit een onderzoek van het Diabetes Fonds onder 1211 mensen.
Lees verder »
Weglaten 'ten minste houdbaar tot' leidt tot minder verspilling (28-03-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Door de THT-datum weg te laten op verpakkingen, daalt de verspilling van lang houdbare producten als rijst, pasta en koffie met 12 procent. Als daarnaast 'lang houdbaar' op het etiket wordt vermeld, verdwijnt 31 procent minder snel in de vuilnisbak.
Lees verder »
Supermarkten misleiden consumenten met mager gehakt (21-03-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Veel supermarkten verkopen 'mager' of 'extra mager' gehakt dat nog behoorlijk veel vet bevat, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond pleit voor aanpassing van de regels, zodat de term 'mager' alleen nog gebruikt mag worden voor gehakt met maximaal 10 procent vet.
Lees verder »
Nederlanders verknocht aan stukje vlees (14-03-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Bijna de helft van de Nederlanders eet dagelijks vlees. De helft van de vleesliefhebbers vindt een gerecht zonder vlees of vis saai en één op de vijf denkt dat zij met een vleesloos gerecht voedingsstoffen tekort komen. Dat blijkt uit een onderzoek van Kantar TNS in opdracht van een leverancier van maaltijdboxen onderzoek onder 1.000 respondenten.
Lees verder »
Leeftijd heeft meer invloed op activiteit bruin vet dan overgewicht (01-03-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Weefsels die overtollige calorieën kunnen verbranden, zijn interessant als aangrijpingspunt voor de behandeling van overgewicht. Bruin vet is daar een voorbeeld van. Lonneke Bähler onderzocht de activiteit van dit specifieke vetweefsel en bekeek hoe het zenuwstelsel daarop invloed heeft. Ze vond dat de factor leeftijd van grotere invloed is op de activiteit van bruin vetweefsel dan overgewicht.
Lees verder »
In online supermarkt shoppen mensen gezonder (15-02-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Online je boodschappen bestellen is misschien wel gezonder dan een supermarkt bezoeken. Wie winkelt in een fysieke supermarkt koopt vaker ongezonde snacks zoals chips en chocolade dan mensen die online boodschappen doen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent.
Lees verder »
'Vitamine D populairste supplement' (06-02-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Met ruim 20 procent van de stemmen is vitamine D volgens het publiek het meest favoriete voedingssupplement. Goede tweede was magnesium.
Lees verder »
Nieuwe Schijf van Vijf toepassen voor veel mensen lastig (31-01-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Bijna een jaar geleden lanceerde het Voedingscentrum de nieuwe Schijf van Vijf. Veel mensen blijken de aangepaste adviezen nog niet te kennen of vinden het lastig om deze in de praktijk te brengen. Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd door een webshop voor vitaminen onder 1150 klanten.
Lees verder »
Maand geen alcohol goed voor gezondheid (26-01-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Een maand geen alcohol drinken, levert een gematigde drinker duidelijke gezondheidsvoordelen op. Dat blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc en wetenschapstelevisieprogramma De Kennis van Nu.
Lees verder »